Вірменський лаваш та сучасні вподобання

Вірменський лаваш – один із найстародавніших видів хліба. Його полюбляють не лише на Кавказі та в країнах Сходу, але й у нас, в Україні. Борошно, вода, сіль – ось з таких, здавалося, простих інгредієнтів випікається цей корисний продукт. Лаваш малокалорійний, збагачений білками, вітамінами В1, В2, РР та вуглеводами, які є важливим джерелом енергії. Вуглеводи, як відомо, підвищують настрій, оскільки сприяють виробленню в організмі серотоніну. Вони також добре впливають на роботу серця та допомагають боротися з жирами.
Цей тоненький прісний хліб із пшеничного борошна може бути і окремим блюдом, і основою для ролів чи інших страв.
Звісно, всьому потрібно знати міру. Якщо ви заправите блюдо з лавашем висококалорійним майонезом – це одна історія, якщо будете вживати з овочами чи нежирним м’ясом – користі буде більше.
Багато кулінарних традицій пов’язано з лавашем. Наприклад, вірмени здавна вживають оригінальний метод тушкування риби, загорнутої в тонкий лаваш. А от азербайджанці у вірменський лаваш загортають рис та подають його до м’ясних страв. Крім того, вони вживають лаваш для сервірування люля-кебабу та для приготування славнозвісної шаурми. А ще вірменський лаваш від компанії «Київхліб» частенько купують для різноманітних ролів на природі – до шашлику вірменський лаваш підходить якнайкраще. Експериментуйте: сир з кропом, сьомга, курка, гриби, овочі – все це використовують для начинки лаваша. Також можна зробити і солодку страву з лавашем. Соковиті вишні, персики та полуницю краще використовувати з густим соусом, наприклад, сирним, шоколадним, карамельним. Згорнувши солодкі роли, обсмажте на вершковому або рослинному маслі, тоді вони стануть хрумкими та ще більше апетитними.
Вірменський лаваш – корисне доповнення до вашого столу. Він добре підходить для тих, хто піклується про власне здоров’я. Лаваш не містить ні дріжджів, ні цукру, ні жирів або яєць, тому його можна назвати дієтичний хлібом.
За кілька століть технологія приготування лавашу дещо змінилася, але смак і аромат залишилися такими ж апетитними. Першим кроком до створення лаваша був винахід ступок і ручного млина. Подавлене зерно пшениці або густі зернові каші перетирали, після чого з них пекли прісні коржі. Подібна практика була поширена серед стародавніх шумерів, єгиптян, вавилонян, персів, ассірійців і етрусків. Ідентична рецептура популярна сьогодні серед народів Закавказзя. У наш час популярні два види лавашів: вірменський та грузинський. Вони відрізняються своїм зовнішнім виглядом, грузинський – дуже пишний, а вірменський – тоненький.
Вірменський лаваш може бути чудовою заміною звичайному хлібу. В цьому випадку організм не отримає жодних зайвих калорій. Як експериментувати з вірменським лавашем – вирішувати вам. А наостанок ми хочемо побажати вам натхнення в приготуванні смачних страв з лавашем.